Σελίδες

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

                           
                                    
                    Με τον Ηλία γνωριστήκαμε πριν περίπου 35 χρόνια σαν πρωτοετείς φοιτητές του Φυσικού τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής της Αθήνας. Σήμερα ο Ηλίας εργάζεται σαν υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ηλείας. Στα χρόνια που υπηρετεί στο Δημόσιο, η προσφορά του είναι ανεκτίμητη τόσο που νοιώθω την ανάγκη να αναφερθώ στα τόσα που έχει επιτύχει (βραβεία, εργασίες,  συγγραφή άρθρων και βιβλίων κ.λ.π). Έτσι λοιπόν:
              Απέσπασε το 1ο βραβείο στους Πανελλήνιους αγώνες κατασκευών και πειραμάτων Φυσικής (Αθήνα , 1-2 Μαρτίου 2002) για την εργασία του με τίτλο "Γραμμικό ελαστικό μέσο για τη μελέτη των κυματικών φαινομένων ". Τους αγώνες διοργάνωσε η Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος (CERN,ESA,ESO) «Η Φυσική στο Προσκήνιο 2» σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ με αριθμ. πρωτ.Γ2/5918/2-11-2001). Οι βραβευθέντες 22 χωρών της Ευρώπης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό, συναντήθηκαν στο Νορντβάϊκ της Ολλανδίας (2-6 Απριλίου 2002) όπου και εκεί η συσκευή του βραβεύτηκε σαν μία  από τις 10 καλύτερες εργασίες. Η βραβευμένη συσκευή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CERN COURIER (τόμος 42, αριθμός 6, Ιούλιος-Αύγουστος 2002, σελ.31), το οποίο είναι διεθνές περιοδικό για τη Φυσική υψηλών ενεργειών.
                Βραβεύτηκε στους Πανελλήνιους αγώνες κατασκευών και πειραμάτων Φυσικής για την εργασία του «Προσεγγίζοντας την φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου αυτιού» (Αθήνα, 19-20/9/2003). Τους αγώνες διοργάνωσε η Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος «Φυσική στο προσκήνιο 3» υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ (εγκύκλιος  Γ2/23817/6-3-2003). Οι βραβευθέντες 25 χωρών της Ευρώπης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό, συναντήθηκαν στο Νορντβάϊκ της Ολλανδίας (8-15/11/2003), όπου απέσπασε το 1ο Μεγάλο Πανευρωπαϊκό  Βραβείο διδασκαλίας Φυσικών Επιστημών . Οι φορείς του προγράμματος είναι οι 7 Ευρωπαϊκοί διακρατικοί ερευνητικοί οργανισμοί CERN, EFDA, EMBL, ESA, ESO, ESRF και ILL που υποστηρίζονται απ’την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
                   Πήρε το βραβείο « Μάγοι της Επιστήμης 2009 » για το πείραμα «Φως στο τούνελ του ματιού» στο διαγωνισμό επιστημονικού πειράματος «Μάγοι της Επιστήμης» που διοργανώθηκε από το CAID – Science and Sosiety Centre-  σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2009.
                Βραβεύτηκε στους 6ους Πανελλήνιους αγώνες κατασκευών και πειραμάτων Φυσικών επιστημών για την εργασία του με τίτλο «Από το ουράνιο τόξο στη Χημεία των χρωμάτων ». Οι αγώνες έγιναν στο ΕΚΦΕ Αιγάλεω στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2010 και διοργανώθηκαν από το ΕΚΦΕ Αιγάλεω και την Ελληνική συντονιστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού προγράμματος « Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη »(Science on Stage- Europe ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων.   Οι βραβευθέντες 27 χωρών του προγράμματος θα συναντηθούν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στις 16-19 Απριλίου 2011 στη Κοπεγχάγη ( Δανία ).
                  Το ευρωπαϊκό περιοδικό «Science in school» στο τεύχος 16, φθινόπωρο 2010, σελίδα 27 ,  δημοσίευσε άρθρο του με τίτλο « Microscale chemistry : experiments for schools » . Επίσης στο τεύχος 17,  χειμώνας  2010,  σελίδα 23,  δημοσίευσε άρθρο  με τίτλο « Going ballistic: modeling the trajectories of projectiles » στο οποίο ήταν ο ένας εκ των δύο συγγραφέων.
                Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του πακέτου βιβλίων «Φυσική Γενικής Παιδείας, Α’, Β’, Γ’ τάξης Ενιαίου Λυκείου», Ο.Ε.Δ.Β, 1999 στα πλαίσια του πολλαπλού βιβλίου.   Το πακέτο αυτό έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και απεστάλη στα σχολεία, προκειμένου να τεθεί στη διαδικασία επιλογής μαζί με τα βιβλία των άλλων συγγραφικών ομάδων.  
                 Στον Ηλία (...της Ηλείας) λοιπόν εύχομαι ολόψυχα να είναι πάντα καλά και πάντα να μας χαρίζει διεθνείς διακρίσεις και να μας πλουτίζει με τις γνώσεις και την προσφορά του.
                 Στο σημείο αυτό θεωρώ επίσης υποχρέωσή μου να αναφέρω ότι οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες διαγωνισμούς πραγματοποιήθηκαν χάρι και στις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες της υπευθύνου του ΕΚΦΕ Αιγάλεω, Ευγενίας Τσιτοπούλου- Χριστοδουλίδη. Όπως επίσης και του καθηγητή του ΕΜΠ Νικόλαου Τράκα καθώς και των υπολοίπων μελών της επιτροπής του προγράμματος Physics on Stage. Περισσότερες πληροφορίες:



                  Επίσης:

                  Στο Physics on Stage 3 Festival ESTEC  (Ολλανδία), 8-15 Νοεμβρίου 2003, εκτός του πρώτου βραβείου που απέσπασε ο Ηλίας:                 
                 
                 Ο φυσικός Διονύσιος Καρούνιας, από το 6ο Ενιαίο Λύκειο   Καλαμάτας (συνεργάτης του ΕΚΦΕ Μεσσηνίας),κέρδισε το δεύτερο από τα 7 βραβεία πρωτοποριακού εκπαιδευτικού υλικού για την δημιουργία του με πολυμέσα "Ο Αλέξανδρος ταξιδεύει και συλλογίζεται ..."

       Το Ελληνικό περίπτερο στην έκθεση των κατασκευών απέσπασε το τρίτο βραβείο για την συνολική του παρουσία στο Φεστιβάλ. Το βραβείο παρέλαβε, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής αποστολής, η φυσικός Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη, υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Αιγάλεω και Συντονίστρια της Ελληνικής Επιτροπής του προγράμματος.






          Φωτογραφίες:   http://www.physics.ntua.gr/POS/POS3/ESTEC_2003.html

4 σχόλια:

  1. Εντυπωσιακή η προσφορά του φίλου σου φυσικού!

    Πρέπει να μας προσθέσεις και τους υπερδεσμούς των πειραμάτων,
    ιδίως αν υπάρχουν σε βεντεάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο το αφιέρωμα στον αγαπητό Ηλία! Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να συνεργαστούμε γράφοντας μαζί με τον Μίλτο το Σακελλαρίου, τον Εργαστηριακό Οδηγό του Πολλαπλού Βιβλίου (κρίμα που τέτοια δουλειά πήγε στα αζήτητα) και να θαυμάσω το σπινθηροβόλο του πνεύμα, την εξαιρετική εφευρετικότητα και πρωτοτυπία στις διατάξεις που πρότεινε, καθώς και την ακαταπόνητη εργατικότητα. Επίσης τα πολυποίκιλα του ενδιαφέροντα, πέραν των Φυσικών Επιστημών, ακόμα και σε τομείς που δεν φαντάζεται κανείς. Να'σαι πάντα καλά, φίλε, να μας προσφέρεις με το πνεύμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Στέργιε, να είσαι καλά!
    Αν και δεν γνωριζόμαστε από κοντά,
    παρακολουθώ τακτικά το ιστολόγιό σου
    (τόχω βάλει σελιδοδείκτη στο blog) όπως
    επίσης και τις αναρτήσεις σου στο δίκτυο.
    Την ανάρτηση για τον Ηλία, την έκανα,για
    να δείξω ότι σ΄αυτό το κατασυκοφαντημένο
    δημόσιο υπάρχουν Άνθρωποι που δουλεύουν και προσφέρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να που το διαδίκτυο σου δίνει, έστω και αργά, να γνωρίσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους, που η απόσταση και η απομόνωση του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης σου το απαγορεύει. Από τη μια σου παίρνει κι από την άλλη σου δίνει, τι παράξενο! Να σε καλά! Θα παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου με ενδιαφέρον πάντα. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σ' αυτο το ιστοταξίδι που μπήκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...