(Δύο αναφορές από το βιβλίο του Victor F. Weisskopf, The privilege of Being a Physicist, W. H Freeman and Company, New York, 1989, σχετικά με τον Pauli)
Υπήρχε κάποιος προς τον οποίο ο Pauli είχε μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Όταν ο
Arnold Sommerfeld, που υπήρξε δάσκαλός του, ήρθε στη Ζυρίχη να μας επισκεφθεί ακούσαμε τον Pauli να λέει: “Μάλιστα, Herr Geheimrat, μάλιστα είναι πολύ ενδιαφέρον , αλλά εγώ θα προτιμούσα ίσως μια λίγο διαφορετική διατύπωση, θα μπορούσα ίσως να το διατυπώσω ως εξής...Ήταν πολύ αστείο για μας που είμαστε θύματα της επιθετικής συμπεριφοράς του να τον βλέπουμε τόσο ευγενικό, με τόσο καλούς τρόπους, ...Ένα εντελώς διαφορετικό Pauli.
Κάποτε μου ζήτησε ο Pauli να κάνω ένα υπολογισμό της ιδιο-ενέργειας (self-energy) του ηλεκτρονίου στα πλαίσια της θεωρίας για το positron. Έκανα τη μελέτη και τη δημοσίευσα. Λίγες εβδομάδες αργότερα πήρα ένα γράμμα από τον Wendell Furry, που τότε εργαζόταν με τον Oppenheimer, στο οποίο με πληροφορούσε για ένα λάθος πρόσημο στον υπολογισμό. (Η ποζιτρονική θεωρία βελτίωνε αρκετά τα πράγματα σε αντίθεση με το δικό μου paper). Έννοωθα μεγάλη στενοχώρια για το ανόητο λάθος σ΄ένα τόσο θεμελιώδες πρόβλημα. Πήγα στον Pauli και του είπα ότι ήθελα να σταματήσω τη Φυσική αφού έννοιωθα ότι δεν θα μπορούσα να “επιβιώσω” μετά από ένα τέτοιο λάθος. Ο Pauli προσπάθησε να με παρηγορήσει: “Μην το παίρνεις και τόσο στα σοβαρά. Πολλοί δημοσιεύουν λάθος εργασίες. Εγώ ποτέ!”
A. Sommerfeld, W. Pauli
http://ecx.images-amazon.com/images/I/512CjRtGPqL._SL500_AA300_.jpg
"Μην το παίρνεις και τόσο στα σοβαρά. Πολλοί δημοσιεύουν λάθος εργασίες. Εγώ ποτέ!" Χαχα! Γνωρίζεις Γιάννη μήπως εαν κυκλοφορεί στα Ελληνικα το παραπάνω βιβλίο; Πάντως είναι αλήθεια πως οι Φυσικοί έχουν πολύ χιούμορ τελικά! Κατα καιρούς τυχαίνει να διαβάζω σπαρταριστές ιστορίες απο την ζωή μεγάλων Φυσικών με φοβερές ατάκες! Πολλές τέτοιες ιστορίες υπάρχουν στο "Σίγουρα θα αστειεύεστε κύριε Feynman" ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ΄όσα τουλαχιστον γνωρίζω, το συγκεκριμένο βιβλίο του Weisskopf δεν έχει μεταφρασθεί. Ο Weisskopf υπήρξε συνεργάτης του Pauli και στο συγκεκριμένο βιβλίο του αναφέρει πολλές "ατάκες" του μεγάλου Αυστριακού σοφού. Τώρα σ΄ότι αφορά το χιούμορ, είναι λογικό και αναμενόμενο,κατά τη γνώμη μου, άνθρωποι με την εφυϊα του Feynman, του Pauli, του Einstein (κλπ) να διαθέτουν μια τεράστια δόση , αφού το χιούμορ απαιτεί(συν τοις άλλοις) και εφυία. Με τις τρεις μόνο λέξεις "Not Even Wrong" ο Pauli "τα λέει όλα".
ΑπάντησηΔιαγραφή