Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Πώς μέτρησε ο Ερατοσθένης την ακτίνα της Γης. Μια διαφορετική άποψη από το συνάδελφο Πάνο Μουρούζη.


Πώς ο Ερατοσθένης μέτρησε την ακτίνα της Γης;

 
« Μία διαφορετική  άποψη σε σχέση με τα δεδομένα, τον τρόπο εργασίας  και τα συμπεράσματα του προβλήματος από τον Ερατοσθένη »

Το θέμα ίσως να φαίνεται τετριμμένο και χιλιοειπωμένο. Στην ιστορία όμως της επιστήμης τίποτα δεν είναι δεδομένο και τελεσίδικο. Από τα αρχαία κείμενα που έχουν διασωθεί είναι γνωστά δύο πράγματα. Ότι η ακριβής μέθοδος που χρησιμοποίησε ο Ερατοσθένης (276-194 π.χ) για την μέτρηση της ακτίνας της γης δεν είναι γνωστή, αφού στο βιβλίο στο οποίο την είχε γράψει «Μέτρηση της γης» δεν έχει διασωθεί. Η μέθοδος περιγράφεται από τον Κλεομήδη περίπου το 200μ.χ δηλαδή 400 χρόνια μετά τον Ερατοσθένη. Εξάλλου η ακτίνα της γης είχε προσδιορισθεί με άλλες μεθόδους και από αρκετούς άλλους αρχαίους φιλοσόφους. Αλλά και το αποτέλεσμα που αναφέρει ο Κλεομήδης τα 4000 στάδια, αμφισβητείται αφού δεν γνωρίζουμε αν τα στάδια που ανέφερε ο Ερατοσθένης ήταν Αττικά  ή Αιγυπτιακά. Αν ήταν Αττικά το λάθος της μέτρησης ήταν περίπου 16% ενώ αν ήταν Αιγυπτιακά (που είναι και το πιο πιθανό) το λάθος ήταν μόνο 1%. Είναι γνωστό επίσης ότι ο Ερατοσθένης εκτός από την ακτίνα της γης είχε μετρήσει και την κλίση του άξονα της γης δίνοντας την τιμή των 23 μοιρών.  Λόγω των παραπάνω στοιχείων, σε αυτό το άρθρο θα υπερασπισθούμε την ιδέα ότι τόσο τα δεδομένα του προβλήματος, όσο και η μεθοδολογία που ακολούθησε ο Ερατοσθένης ήταν διαφορετική από αυτή που αποδίδεται σε αυτόν από τον Κλεομήδη....
(Από την εισαγωγή της εργασίας του Πάνου Μουρούζη).


Μπορείτε να κατεβάσετε την εργασία ..........................................................................ΕΔΩ

Για μια σειρά από ενδιαφέροντα άρθρα του Πάνου Μουρούζη:

http://dide.ker.sch.gr/ekfe/epiloges/6_artra/diafora_epistimoarthra.html


Η ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:







        http://feltor.files.wordpress.com/2011/02/eratosthenes1.jpg?w=504&h=500



                                       Ερατοσθένης - Υπολογισμός περιφέρειας Γης


                                   http://www.youtube.com/watch?v=Eh2RBYCMIw0

1 σχόλιο:

  1. Είναι ένα θέμα που πάντα έχει ενδιαφέρον τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, μαθηματικούς και φυσικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...