Σελίδες

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΜΙΑΣ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ

              Τι συμβαίνει όταν ένα σώμα πέφτει μέσα σε μια μαύρη τρύπα; Εξαφανίζεται ισχυρίσθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, ο νεαρός -τότε- Άγγλος Φυσικός Stephen Hawking. Και η πληροφορία που περιείχε το σώμα, εξαφανίζεται και αυτή; Οπότε κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι παραβιάζεται μια από τις βασικές αρχές διατήρησης της Φυσικής, η αρχή διατήρησης της πληροφορίας. Και βέβαια αν η πληροφορία έμενε για πάντα "θαμμένη" μέσα στη μαύρη τρύπα,  το πράγμα δεν θα ήταν και τόσο ενοχλητικό. Όμως, όπως ο ίδιος ο Hawking απέδειξε, οι μαύρες μπορούν και "εξατμίζονται" και έτσι η εξαφάνιση μιας μαύρης τρύπας θα σήμαινε και εξαφάνιση της πληροφορίας, κάτι που δημιουργεί τριγμούς στα θεμέλια της Φυσικής (όπως παρατήρησαν ο Leonard Susskind και o Gerard 't Hooft).....

Για τη συνέχεια διαβάστε :

Σχετικό άρθρο του Βήματος, πατώντας...................................................ΕΔΩ2



                                http://toryardvaark.files.wordpress.com/2010/05/black-hole.jpg





            http://www.universetoday.com/wp-content/uploads/2011/03/HawkingRadiation1.jpg




Προτεινόμενη βιβλιογραφία (εκλαϊκευμένη):

Ο πόλεμος της μαύρης τρύπας, Leonard Susskind, Εκδ. Κάτοπτρο.

                
http://www.katoptro.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product /_________________4d0a3f9cd42b6.jpg




ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
                                                                          για το βιβλίο:


http://www.katoptro.gr/shop/oi-prosfores-mas?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=257&category_id=6

Μια αφήγηση που καθηλώνει: το ιστορικό της διαμάχης μεταξύ των Stephen Hawking, Leonard Susskind και Gerard ’t Hooft σχετικά με την αληθινή φύση των μαύρων τρυπών —με διακύβευμα, μάλιστα, την κατανόησή μας για ολόκληρο το Σύμπαν.

Τι συμβαίνει όταν κάτι πέφτει μέσα σε μια μαύρη τρύπα; Εξαφανίζεται; Πριν από τρεις δεκαετίες, ένας νεαρός άγγλος φυσικός ονόματι Stephen Hawking ισχυρίστηκε ότι συμβαίνει αυτό ακριβώς. Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν αντιλήφθηκαν τις επιπτώσεις του ισχυρισμού του, αλλά ο αμερικανός φυσικός Leonard Susskind και ο ολλανδός φυσικός Gerard ’t Hooft συνειδητοποίησαν ότι, αν ο Hawking είχε δίκιο, τότε όλα όσα γνωρίζουμε σχετικά με τους θεμελιώδεις νόμους του Σύμπαντος θα έπρεπε να απορριφθούν. Όλοι, από τον Αϊνστάιν έως τον Feynman, θα είχαν ολοκληρωτικά σφάλει. Δεν κρινόταν μόνο η φήμη τριών από τους μεγαλύτερους επιστήμονες παγκοσμίως, αλλά η ίδια η φυσική. 

Ο Πόλεμος της Μαύρης Τρύπας αποτελεί τη συναρπαστική ιστορία των μετέπειτα γεγονότων ——ενός μανιώδους αγώνα για τον προσδιορισμό της αλήθειας, που έμελλε να λήξει με το πλέον συγκλονιστικό συμπέρασμα: ότι τα πάντα στον κόσμο μας (αυτό το βιβλίο, το σπίτι σας, εσείς οι ίδιοι) είναι στην πραγματικότητα ένα ολόγραμμα που προβάλλεται από τα απώτατα πέρατα του χώρου.
Ένα λαμπρό βιβλίο για τη σύγχρονη θεωρητική φυσική, την κβαντική παραδοξότητα και τη φύση των μαύρων τρυπών. Ο Πόλεμος της Μαύρης Τρύπας συνιστά ανάγνωσμα που διαφωτίζει και τέρπει.

• «Ο Πόλεμος της Μαύρης Τρύπας επιτυγχάνει σε δύο επίπεδα: ως γοητευτικές αναμνήσεις ενός επιδέξιου αφηγητή και ως ελκυστική εισαγωγή στις άπιαστες αλλά συναρπαστικές ιδέες της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής. [...] Πρόκειται στην πραγματικότητα για ιστορία με δύο πρωταγωνιστές: τον Susskind και τη μαύρη τρύπα. Ευτυχώς, και οι δύο χαρακτήρες είναι τόσο πληθωρικοί, που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο για πολλά μερόνυχτα».
—John Preskill, Physics World

• «Ο Πόλεμος της Μαύρης Τρύπας χαρτογραφεί μια μακρόχρονη, ωστόσο καλόπιστη διαμάχη. Ο Susskind εξηγεί επιδέξια τις λεπτές αποχρώσεις των φυσικών αρχών πίσω από το επίδικο ζήτημα και παραθέτει ανεκδοτολογικά στοιχεία που δίνουν ζωή στις τεχνικές λεπτομέρειες —και αντιστέκεται στον πειρασμό να επιχαίρει για την αναπότρεπτη συνθηκολόγηση του Hawking. [...]».
—Paul Davies, Nature

• «Ο νους οργιάζει, καθώς δύο γίγαντες της θεωρητικής φυσικής αντιμάχονται σχετικά με έναν όλο και πιο αλλόκοτο κόσμο. [...]».
—George Johnson, The New York Times Book Review

• «...Εδώ, ο Susskind είναι προσγειωμένος, ξένοιαστος και διασκεδαστικός οδηγός στα πλέον συναρπαστικά όρια της θεωρητικής φυσικής. [...] Το νέο βιβλίο του, γεμάτο διασκεδαστικά ανέκδοτα, αφορά τόσο τους ανθρώπους όσο και τις μαύρες τρύπες, ενώ παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα ανθρώπινο Hawking».
—Amanda Gefter, The New Scientist



Δείτε ένα video, με τον Leonard Susskind να μιλά, για τον "Πόλεμο της μαύρης τρύπας", την διαμάχη του δηλαδή με τον Hawking........

Leonard Susskind - The Black Hole War 

 

 

                  Black Hole Entropy

 

An easy way to think about the entropy of black holes is to consider that entropy represents the loss of free energy – that is, energy that is available to do work – from a system. Needless to say, anything you throw into a black hole is no longer available to do any work in the wider universe.................

 

MORE AT: http://www.universetoday.com/84006/astronomy-without-a-telescope-black-hole-entropy/#more-84006 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...