Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ 10 Ή 11 ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ;

           Δηλαδή οι Φυσικοί που θεωρούν ότι έχουν μια (υποψήφια συνεπή) κβαντική θεωρία βαρύτητας (θεωρία των υπερχορδών-superstring theory), δεν συμφωνούν στον αριθμό των διαστάσεων που απαιτούνται αν δηλαδή πρέπει να είναι 10 ή 11; Η αναπάντεχη απάντηση είναι ότι μπορεί να είναι και τα δύο, και 10 και 11. Και αυτό γιατί η έννοια του χωρόχρονου χάνει το νόημά της στην κβαντική θεωρία. Στην γενικότερη έννοια του "κβαντικού χωρόχρονου" (quantum spacetime) η έννοια διάσταση δεν είναι μια καλώς ορισμένη έννοια.
        Με τα παραπάνω (περίπου) λόγια ξεκινάει το σχετικό άρθρο του ο καθηγητής (Ινστιτούτο Προχωρημένων σπουδών -Princeton) Juan Maldacena.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο (εκλαϊκευμένο μεν, στα Αγγλικά δε) πατώντας .........ΕΔΩ                               Who's Counting? Is it 10 or 11?

       "Yes, it looks strange. The physicists that claim to have a beautiful and consistent theory of quantum gravity cannot agree on the number of dimensions!. The surprising answer is that it can be both, 10 and 11! " (Prof. Juan Maldacena-Institute for Advanced Study)
Click...................................................................................................HERE1 σχόλιο:

 1. Λοιπόν, βεβαιώνομαι ότι συνωμοτείτε
  εσείς οι διαβολικοί φυσικοί
  να μας τρελάνετε,
  αλλά αποφασίστε πρώτα 10 ή 11 διαστάσεις;
  Εμείς οι κοινοί θνητοί
  με το ζόρι κουτσοκαταφέρνουμε τις τρεις.

  Το δε άρθρο παραείναι εκλαϊκευτικόν.
  Να μη σου πω ότι βρήκα και ορθογραφικό λάθος στην τέταρτη γραμμή [looses αντί του ορθού loses]
  που σημαίνει πώς γράφτηκε κάπως βιαστικά...

  Πολύ ενδιαφέρουσα πάντως η παρατήρηση πως η έννοια του χωροχρόνου πρέπει να εγκατασταθεί από κάποια άλλη, καταλληλότερη, σε κβαντικό επίπεδο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...