Σελίδες

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ LINUX ΣΤΑ WINDOWS (XP)

        Τα παρακάτω απευθύνονται σε χρήστες των WINDOWS XP (ή σε έμπειρους και τολμηρούς χρήστες των VISTA και 7)

          Έχω κατεβάσει και εγκαταστήσει στα Windows XP, του netbook, που πήραμε πριν δύο χρόνια ως διδάσκοντες στην Α΄γυμνασίου, το KDE 3.5.4 Release με πολλά και χρήσιμα εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα. Φυσικά στα συγκεκριμένα μηχανήματα που τρέχουν και Linux (σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους) μπορεί να βρει κανείς τα προγράμματα αυτά στην διανομή του Linux, που είναι εγκατεστημένη στο μηχάνημά του (ή να τα κατεβάσει εύκολα από κάποιο "αποθετήριο"  και να τα εγκαταστήσει). Εύκολη είναι επίσης και η εγκατάσταση σε κάποιο Desktop ή Laptop με Windows XP.
       
         Όλοι μας έχουμε λίγο ως πολύ ακούσει για το λειτουργικό σύστημα Linux. Πολλοί από μας ίσως και να το χρησιμοποιούμε ήδη, είτε σαν κύριο λειτουργικό είτε σαν δεύτερο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή μας (dual boot), μαζί με τα Windows.
          Ανατρέχοντας στη Βικιπαίδεια διαβάζουμε: "Η ονομασία Linux, που στα ελληνικά προφέρεται λίνουξ, είναι ένας γενικός όρος αναφοράς σε λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στον πυρήνα Linux. Η αρχιτεκτονική του Linux είναι παρόμοια με αυτή του λειτουργικού Unix αλλά έχει αναπτυχθεί εκ του μηδενός και δεν περιλαμβάνει κώδικα από το Unix. Η ανάπτυξη του Linux είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εθελοντικής συνεργασίας από διαδικτυακές κοινότητες, ενώ όλο το έργο είναι ανοικτού κώδικα και ελεύθερα προσβάσιμο από όλους για αντιγραφή, τροποποίηση ή αναδιανομή χωρίς περιορισμό. Το Linux είναι διαθέσιμο υπό άδειες όπως η GNU General Public License."
( http://el.wikipedia.org/wiki/Linux)
           Στο ίδιο λοιπόν άρθρο της Βικιπαίδειας :
        "  Το Linux μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε μεγάλη ποικιλία υπολογιστικών συστημάτων, από μικρές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα[1][2] μέχρι μεγάλα υπολογιστικά συστήματα και υπερυπολογιστές.[3][4] Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε διακομιστές, αφού η καταγεγραμμένη χρήση Linux σε διακομιστές για το 2008 ανέρχεται σε 60% του συνόλου της αγοράς.  
             Το Linux κυκλοφορεί σε διανομές Linux, δηλαδή ο πυρήνας σε συνδυασμό με συνοδευτικά προγράμματα, όπως βιβλιοθήκες, εργαλεία συστήματος, παραθυρικό περιβάλλον εργασίας και πολλές άλλες εφαρμογές που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία ενός υπολογιστή. . Ανάλογα με την φιλοσοφία που ακολουθεί κάθε διανομή μπορεί να δίνει μεγαλύτερη βάση στη φιλικότητα προς τον χρήστη, στις εφαρμογές πολυμέσων, την ευκολία παραμετροποίησης κ.α.
            Δημιουργός του πυρήνα Linux είναι ο Linus Torvalds, από το όνομα του οποίου προήλθε και η ονομασία Linux. O Torvalds άρχισε να αναπτύσσει έναν πυρήνα το 1991 εμπνευσμένος από το λειτουργικό MINIX και χρησιμοποιώντας πολλά προγράμματα και βιβλιοθήκες από το GNU του Richard Stallman. Πάνω στον αρχικό πυρήνα του Torvalds έχουν εργαστεί χιλιάδες χρήστες αλλά και εταιρείες. Λόγω των στενότατων σχέσεων μεταξύ Linux και GNU, πολλές φορές το σύστημα αυτό αναφέρεται ώς GNU/Linux, ονομασία που είναι πιο ακριβής και την προτιμά και το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού"
( http://el.wikipedia.org/wiki/Linux).
           Το Linux (σε αντίθεση με τα Windows), έρχεται με μια σειρά από περιβάλλοντα εργασίας (Desktop Environments), όπως πχ. τα δημοφιλή: GNOMEKDE και το Xfce.
           Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε πολλοί είναι το ότι μπορούμε να "τρέξουμε" κάποια προγράμματα του Linux και ειδικότερα του KDE, μέσα από τα Windows (τουλάχιστον στα XP, που τα έχω δοκιμάσει, για τα Vista η εγατάσταση γίνεται σαν διαχειριστής, αλλά παρουσιάζει -όσες φορές επεχείρησα σε διάφορα μηχανήματα- κάποιες δυσκολίες άρα δεν προτείνεται στον "αρχάριο"χρήστη και για τα 7Windows 7 δεν γνωρίζω. Συνεπώς η εγκατάσταση προτείνεται ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ WINDOWS XP, στα οποία γίνεται με ευκολία). Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε το "πακέτο" KDE for Windows. Πριν πούμε πως γίνεται η μεταφόρτωση και η εγκατάσταση, ας δούμε μερικά από τα (χρήσιμα και δωρεάν) προγράμματα που περιέχει.

ΚAlgebra = Graphic calculator
KmPlot = Σχεδιαστής (plotter) μαθηματικών συναρτήσεων
Κig = Διαδραστικό πρόγραμμα γεωμετρίας.
KGeography= Πρόγραμμα Γεωγραφίας
KTurtle = Προγραμματιστικό περιβάλλον
Kalzium = Περιοδικός πίνακας των στοιχείων
KStars = Πλανητάριο
Gwenview = Image viewer
KolourPaint = Πρόγραμμα ζωγραφικής
Ocular = Document viewer
DigiKam = Πρόγραμμα διαχείρισης φωτογραφιών
Konqueror = Web browser
Amarok = Audio player
Juk = Music Player
VLC = Media player (Παίζει τα πάντα).
Dolphin = Διαχειριστής αρχείων
Kate = "Προχωρημένος" κειμενογράφος
KGpg = Εργαλείο κρυπτογράφησης,
                                                               και πολλά άλλα, που σου λύνουν τα χέρια!


Τώρα για την εγκατάσταση:
   Μεταφερόμαστε αρχικά στη διεύθυνση:

http://windows.kde.org/download.php

και κάνουμε "κλικ" στο πράσινο "βελάκι" για να ξεκινήσει το "κατέβασμα" (Download).


           Στο παράθυρο που ανοίγει (με το αρχείο Kde win-installer-gui-latest.exe) επιλέγουμε "αποθήκευση αρχείου"

          Μεταφερόμαστε στο  φάκελο που έχει αποθηκευτεί το αρχείο και με διπλό κλικ ξεκινάμε την διαδικασία εγκατάστασης (Αγνοούμε το μήνυμα: "Δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση του εκδότη"....κλπ) και πατάμε "εκτέλεση".

        Στο παράθυρο του installer που εμφανίζεται (δεν αλλάζουμε την προεπιλεγμένη επιλογή, -install from Internet - ιδίως αν είμαστε αρχάριοι ) και πατάμε:  next

      Επιλέγουμε το που θα εγκατασταθεί το πρόγραμμα (καλύτερα να αφήσουμε την προεπιλεγμένη τοποθεσία).

      Στο παράθυρο Install Mode , που εμφανίζεται, δεν "πειράζουμε" τίποτα και πατάμε:  next

      Στο παράθυρο Local storage settings , που εμφανίζεται,  πατάμε:  next

      Στο παράθυρο Internet settings , που εμφανίζεται,  πατάμε:  next

      Στο παράθυρο Download server settings , που εμφανίζεται,  επιλέγουμε:  Southern Europe, Greece (ftp://ftp.ntua.gr) (server του πολυτεχνείου) και στη συνέχεια πατάμε:  next

      Στο παράθυρο  Release selection,  που εμφανίζεται  πατάμε:  next  (Αν τυχόν δίνει πολλές επιλογές διαλέγουμε την έκδοση Stable = σταθερή)

      Στο παράθυρο Package selection , που εμφανίζεται,  επιλέγουμε select all (όλα είναι αξιόλογα) και κατόπιν στο Language selection επιλέγουμε (κλικ) τα Ελληνικά (-el) και ακολούθως  πατάμε:  next
(οπότε αρχίζει το κατέβασμα, και η δική μας αναμονή...)

      Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση πατάμε: finish

      Τελικά, ακολουθώντας τη σειρά (αριστερά κλικ): Έναρξη, Προγράμματα, KDE (4.5.4) Release
επιλέγουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θέλουμε να "τρέξουμε" (με την προϋπόθεση ότι όλα πήγαν καλά)!

     Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση και εργασία, με τη δύναμη του Linux, στο γνώριμο (στους περισσότερους) περιβάλλον των Windows (XP)!

     


           http://a.images.blip.tv/Jospoortvliet-KDE43DesktopWorkspaceDemo548.png
Για περισσότερες πληροφορίες:

http://techbase.kde.org/Projects/KDE_on_Windows/Installation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...