Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Τι σχήμα έχουν τα καλώδια της ΔΕΗ (του Βαγγέλη Κορφιάτη PhD)

      Με αφορμή την εργασία του Βαγγέλη Κορφιάτη: «Τι σχήμα έχουν τα καλώδια της ΔΕΗ», λίγα στοιχεία για την αλυσοειδή (catenary) καμπύλη...
      Λέγεται ότι ο  Γαλιλαίος (Galileo ) πίστευε πως το σχήμα που παίρνει μια αλυσίδα κρεμασμένη από τα δύο άκρα της υπό την επίδραση του βάρους της είναι μια παραβολή. Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Αυτό που γράφει ο Γαλιλαίος στο έργο του Two New Sciences, είναι ότι η κρεμασμένη αλυσίδα μπορεί να προσεγγισθεί από μία παραβολή, περιγράφοντας υπό ποιες προϋποθέσεις αυτό είναι μια καλή προσέγγιση.
     Ήταν  ο Joachim Jungius (1587–1657) που πρώτος απέδειξε πειραματικά ότι η μορφή της κρεμασμένης αλυσίδας δεν είναι παραβολή.
     Πρώτος το 1690, ο C. Huygens, χρησιμοποιεί τον όρο «αλυσοειδής καμπύλη» σε μια επιστολή του προς τον Leibniz.
      Στα  1691 ο Gottfried Leibniz,  ο Christiaan Huygens, και  ο Johann Bernoulli καταλήγουν στην εξίσωση της αλυσοειδούς, απαντώντας σε ανάλογη πρόκληση από τον  Jakob Bernoulli.
     Το 1697 ο David Gregory, γράφει μια πραγματεία για την αλυσοειδή.
     Στα 1744 ο Euler απέδειξε ότι από όλες τις επίπεδες καμπύλες, η αλυσοειδής είναι αυτή που κατά την περιστροφή της γύρω από τον x-άξονα παράγει την επιφάνεια με το μικρότερο δυνατό εμβαδό (για δεδομένο κύκλο-όριο) (the catenoid).
(Πηγή: Wikipedia)

Μπορείτε να διαβάσετε την εργασία του Βαγγέλη Κορφιάτη (PhD):

Τι σχήμα έχουν τα καλώδια της ΔΕΗ

(Η εργασία έχει αναρτηθεί στο δίκτυο "Υλικό Φυσικής Χημείας" του συνάδελφου Διονύση Μάργαρη.)

 http://ylikonet.gr/profiles/blogs/3647795:BlogPost:92872?xg_source=activity
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...