Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

RICHARD FEYNMAN (Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ- VIDEO)

               Το κείμενο είναι από την αναφορά στο Feynman της Ελληνικής έκδοσης της Wikipedia

           Ο Ρίτσαρντ Φίλλιπς Φάινμαν (αγγλ. Richard Feynman, Νέα Υόρκη, 11 Μαΐου 1918 - † Λος Άντζελες, 15 Φεβρουαρίου 1988), ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, ειδικά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Άλλες σημαντικές συνεισφορές του, μεταξύ άλλων, είναι η πρόβλεψη της ύπαρξης των κουάρκς και η εξήγηση της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου

           Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1918 στο Far Rockaway, ένα προάστιο της Νέας Υόρκης, από γονείς μικρής σχετικά μόρφωσης, και μεγαλωμένος μέσα σε μια περίοδο οικονομικού κραχ, ο Feynman καλλιέργησε από πολύ νωρίς τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα. Σε ηλικία μόλις 13 ετών δούλευε επισκευάζοντας ραδιόφωνα και στα 16 του είχε ήδη ανακαλύψει τον διαφορικό και τον ολοκληρωτικό λογισμό. Στον τελευταίο του χρόνο στο σχολείο κέρδισε και το πρωτάθλημα μαθηματικών της Νέας Υόρκης με μεγάλη διαφορά.
           Παρ’ ότι δεν τον δέχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, φοίτησε στο MIT από όπου και πήρε το πρώτο του πτυχίο στη φυσική και τα μαθηματικά. Τη διδακτορική του διατριβή την έκανε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Λίγο πριν το πέρας των σπουδών του, προτάθηκε να συμμετάσχει στο Σχέδιο Μανχάταν – την προσπάθεια κατασκευής, δηλαδή, της πρώτης ατομικής βόμβας – που διεξαγόταν στο Λος Άλαμος. Εκεί συνεργάστηκε με εξέχοντες φυσικούς της εποχής, όπως ο Oppenheimer, ο Teller και ο Bethe. Μετά το τέλος του πολέμου και την ολοκλήρωση των σπουδών του, δέχτηκε πρόταση να εργαστεί στο Πρίνστον, την οποία όμως απέρριψε καθώς προτίμησε να ακολουθήσει τον Hans Bethe στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Ύστερα συνέχισε στο Caltech (California Institute of Technology), όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της σταδιοδρομίας του.

               http://www.jacksofscience.com/wp-content/uploads/2007/12/feynman-soulclap.jpg


Το 1965 έλαβε το βραβείο Νόμπελ για την εργασία του στη κβαντική ηλεκτροδυναμική. Η κβαντική ηλεκτροδυναμική (QED) είναι μια κβαντική θεωρία που περιγράφει όλα τα φαινόμενα, πλην της βαρύτητας και της ραδιενέργειας. Αφορά τον τρόπο αλληλεπίδρασης της ύλης με το φως και πιο συγκεκριμένα μεταξύ ηλεκτρονίων, ποζιτρονίων και φωτονίων. Σε τεχνικούς όρους, η QED μπορεί να χαρακτηριστεί ως η θεωρία διαταραχών του κβαντικού ηλεκτρομαγνητικού κενού. Μια καθαρά διαισθητική προσέγγιση της QED ήταν η επινόηση απλών διαγραμμάτων, που περιέγραφαν τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα στοιχειώδη σωματίδια, τα οποία μας διευκολύνουν σημαντικά στην απλοποίηση διάφορων υπολογισμών. Τα διαγράμματα αυτά είναι γνωστά ως “διαγράμματα Feynman”.
                                   http://www.molwick.com/en/matter/r-diagramm-feynman.gif


Ένα άλλο επίτευγμα για το οποίο έγινε γνωστός στη διεθνή κοινότητα της φυσικής ήταν η ανακάλυψη περί της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου, όπου το υγρό δεν αντιμετωπίζει καμία αντίσταση λόγω τριβής ενώ ρέει. Με την εφαρμογή της εξίσωσης του Σρέντινγκερ έδειξε ότι η εμφανιζόμενη υπερρευστότητα, σύμφωνα με την κβαντομηχανική συμπεριφορά, παρουσιαζόταν σε μακροσκοπικές κλίμακες.
                       http://physicsforyou.net/Backgrounds&Images/superfluidity%20helium.jpg

Επίσης, συνεργαζόμενος με άλλους πειραματικούς φυσικούς, στο γραμμικό επιταχυντή του Stanford, πάνω στη σκέδαση ηλεκτρονίων υψηλών ενεργειών από πρωτόνια, επινόησε τη θεωρία των παρτονίων, υποθετικών σωματιδίων μέσα στον πυρήνα του ατόμου, που συνέβαλλε στην κατανόηση της σύγχρονης θεωρίας των quark.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Quark_structure_proton.svg/225px-Quark_structure_proton.svg.png


Συμμετείχε ως ο μόνος επιστήμονας στην επιτροπή διερεύνησης του ατυχήματος του Τσάλεντζερ και οι έρευνες του έδωσαν τις πληροφορίες που χρειαζόντουσαν ώστε να δοθεί η απάντηση για τα αίτια της τραγωδίας.   http://i467.photobucket.com/albums/rr36/altreel/Richard%20Feynman/feynmanicedunk.jpgΠαρ’ ότι ο Feynman προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια, η θρησκεία ποτέ δεν τον συγκίνησε. Η θρησκεία, όπως έλεγε, βασιζόταν στην πίστη ενώ η επιστήμη στην αμφιβολία και η αμφιβολία ήταν πολύ πιο θελκτική για αυτόν. Όσον αφορά την επιστήμη και ιδιαίτερα την φυσική, την αντιμετώπιζε σαν χόμπι. Μάλιστα, είχε δώσει και έναν πολύ σαφή χαρακτηρισμό: “Η φυσική είναι σαν το σεξ. Σίγουρα υπάρχουν κάποια πρακτικά αποτελέσματα αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο το κάνουμε”. Λάτρης της τέχνης – μια άλλη πτυχή της προσωπικότητας του – ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, παρακολουθώντας μαθήματα για περισσότερο από 8 χρόνια. Επίσης έπαιζε τύμπανα (bongos) παίρνοντας μέρος και σε εκδηλώσεις, ένα ενδιαφέρον που αποκόμισε κατά τις επισκέψεις του στη Βραζιλία, την οποία και λάτρευε. Ο Feynman παντρεύτηκε 3 φορές και από τον τελευταίο γάμο του απέκτησε ένα γιο και υιοθέτησε μια κόρη.
http://1.bp.blogspot.com/_ZtlCfBa0ef8/SluAz62wbiI/AAAAAAAAAbo/dYCt4U5rUO8/s400/Feynman.jpg


Πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου 1988, αφήνοντας, πέραν της επιστημονικής συμβολής του και ένα μεγάλο βιβλιογραφικό κληροδότημα για τους ανά τον κόσμο φίλους της φυσικής και όχι μόνο. Δημοσίευσε 37 εργασίες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Από τα πιο γνωστά επιστημονικά του έργα είναι το “Εύλογες παρεκκλίσεις από την πεπατημένη’’, το “QED: Η παράξενη θεωρία του φωτός και της ύλης’’ και οι «Διαλέξεις Φάινμαν για τη Φυσική» (The Feynman Lectures on Physics), όπου πολλές φορές με εκλαϊκευμένο τρόπο δίνονται προχωρημένες έννοιες της φυσικής. Επίσης, είναι πολύ γνωστός για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο «Σίγουρα θα αστειεύεστε κ. Φάινμαν», όπου περιγράφει ιστορίες από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του.                                     http://img2.imagesbn.com/images/35640000/35641439.JPG  

                      

         Δείτε ένα video, στο οποίο ο Feynman μιλάει για την αβεβαιότητα της επιστήμης.Το video έχει μεταφορτωθεί από τη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=94Cfmk4JHBo12 σχόλια:

 1. Δύσκολη και περίεργη η κβαντική φυσική. Τη διάβασα λίγο τελευταία. Εχει πολλά αληθινά που μπορεί να εξηγήσουν πολλά παράξενα και μέχρι τώρα ανεξήγητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Marry, σ' ευχαριστώ πολύ!
  Πράγματι η κβαντική μηχανική είναι "παράξενη".
  Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχουν πει γι' αυτήν:

  Νομίζω ότι μπορώ να πω με σιγουριά ότι κανείς δεν καταλαβαίνει την κβαντική μηχανική.
  Richard Feynman

  Όσοι δεν παθαίνουν σοκ, όταν ακούν για πρώτη φορά την κβαντική θεωρία απλά δεν την κατάλαβαν.
  Niels Bohr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ...να συμπληρώσω ότι στα νιάτα του εργάστηκε στο Los Alamos για τις πρώτες αμερικανικές ατομικές βόμβες και ότι καλό είναι να διαβάσει κάποιος το αυτοβιογραφικό "Θα αστιεύεστε κύριε Faynman!"-ένα βιβλίο απόλαυση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προσπαθώ να τη καταλάβω γιατί κάνω μια εργασία για τη κβαντική κρυπτογραφηση που βασίζεται στη κβαντική θεωρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εχω μελετήσει πρόσφατα τις διαλέξεις του Faynman τους πρώτους 2 τόμους καθώς και την αυτοβιογραφία του και ήταν απόλαυση. Αν και γράφτηκαν 50 χρόνια πριν παραμένουν επίκαιρες. Υπάρχουν στο διαδίκτυο και οι διορθώσεις των διαλέξεων μιας και η φυσική εξελίσσεται διαρκώς.Αξίζει κανείς να τις διαβάσει έστω και σε μετάφραση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και για κάποιον που δε διαθέτει το χρόνο να διαβάσει το τρίτομο έργο του Feymnan, υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίσει το μεγάλο "δάσκαλο" Feynman, μέσα από το βιβλίο:
  Έξι Εύκολα Κομμάτια, Richard P. Feynman, μετάφραση Αθηνά Τσαγκογέωργα, Εκδόσεις Κάτοπτρο, Αθήνα 1998.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο Murray Gell-Mann (βραβείο Nobel 1969),
  γράφει για την κβαντική μηχανική:
  "Κανένας δεν αισθάνεται εντελώς άνετα μαζί της..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ...είναι δύσκολη. Έχω παρατηρήσει ότι όταν είμαι άνετη μ΄ένα θέμα φτιάχνω λίγες διαφάνειες με συνοπτικό περιεχόμενο. Διαφορετικά φτιάχνω παρα πολλές και χάνομαι.
  Πάντως η φαντασία βοηθάει στο συγκεκριμένο θέμα.

  Αν θέλετε σβήστε τα σχόλια που έχω σβήσει Θα φαίνεται καλύτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εντάξει Mary. Σ΄ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου. Όταν με το καλό ολοκληρώσεις την εργασία σου για την κβαντική κρυπτογράφηση, θα με ενδιέφερε πολύ να την διαβάσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. http://www.slideshare.net/marynasta/quantum-cryptography-mnastakou
  Θα τη διορθώσω, και αργότερα θα την επεκτείνω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Mary, σε ευχαριστώ πολύ. Συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη παρουσίασή σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...