Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

10.000.000.000.000 ΨΗΦΙΑ ΤΟΥ π


10.000.000.000.000 ψηφία του π

    Πριν από ένα χρόνο περίπου, στην ανάρτηση με τίτλο: “Δηλαδή είναι πολλά τα 5.000.000.000.000 ψηφία του π”, είδαμε ότι οι A. J. Yee και S. Kondo, είχαν καταγράψει τα πρώτα 5 τρισεκατομμύρια ψηφία του π. Οι ίδιοι λοιπόν κυνηγοί ψηφίων του π “επανήλθαν” και ανακοίνωσαν ότι πλέον έχουν καταγεγραμμένα τα 10 τρισεκατομμύρια ψηφία του π. Για το επίτευγμά τους αυτό χρησιμοποίησαν, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, το ίδιο σύστημα που είχαν χρησιμοποιήσει για το προηγούμενο ρεκόρ τους και απλά χρειάσθηκε να περιμένουν περισσότερο χρόνο.

Το σύστημά τους, είχε τα παρακάτω χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους:...






Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα κύματα.(Του Διονύση Μάργαρη).

    
Το τρέχον κύμα
Ας έρθουμε κατ’ αρχάς στο τρέχον κύμα σε ένα ελαστικό μέσο. Ας το φανταστούμε σαν μια σειρά ευδιάκριτων υλικών σημείων, τα οποία συνδέονται με ελατήρια, όπου όλα είναι τεντωμένα κατά Δl και βρίσκονται στη θέση ισορροπίας τους.
Τι συμβαίνει όταν το άκρο Ο τεθεί από τη πηγή σε (εξαναγκασμένη) ταλάντωση πλάτους Α και συχνότητας f;

Στο παραπάνω σχήμα το Α υλικό σημείο έχει φτάσει στη μέγιστη θετική απομάκρυνσή του και έχει σχεδιαστεί το κύμα να έχει φτάσει μέχρι το υλικό σημείο Δ, δηλαδή έχει διαδοθεί κατά λ/4. Από τι εξαρτάται η απόσταση αυτή λ/4;
1)     Από  το μέτρο της δύναμης που ασκείται από τα ελατήρια στα υλικά σημεία F=kΔl. Και αν μεν η σταθερά k εξαρτάται από το υλικό, η επιμήκυνση των ελατηρίων καθορίζεται από την τάση που τεντώνει το ελαστικό μέσο.
2)     Από τη μάζα κάθε υλικού σημείου ή αν θέλετε από την αδράνεια που προβάλλει το μέσο, σαν μέτρο της απόκρισής του....

        
      Μπορείτε να κατεβάσετε την εργασία του Διονύση Μάργαρη:


 Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα κύματα


(Η εργασία έχει αναρτηθεί στο δίκτυο "Υλικό Φυσικής Χημείας" και στην ενότητα: "Μόνο καθηγητές" του συνάδελφου Διονύση Μάργαρη.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...